Συχνές ερωτήσεις 

 

Γενικά ως βαρηκοΐα αναφέρεται ο ιατρικός ορός που περιγράφει την μείωση της ακουστικής ικανότητας του ατόμου και είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από ειδικούς ακοοπροσθετιστές.

Η απώλεια της ακοής είναι συχνά συνέπεια της διαδικασίας γήρανσης και επέρχεται σταδιακά , για αυτό δεν γίνεται αντιληπτή αμέσως .Υπάρχουν παρόλα αυτά κάποια «σημάδια» που μαρτυρούν την παρουσία βαρηκοΐας .

Αναρωτηθείτε τα εξής :

Α) Υπάρχουν φορές που δεν ακούτε το χτύπημα του τηλεφώνου ή το κουδούνι της πόρτας;

Β) Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή ακούτε ραδιόφωνο σας παραπονιούνται οι γύρω σας για την ένταση που ακούτε ;

Γ) Ζητάτε συχνά να σας επαναλάβουν λέξεις ή να σας απευθύνονται πιο δυνατά ;

Δ) Αποφεύγετε τις τηλεφωνικές συνομιλίες γιατί σας είναι δύσκολο να συνεννοηθείτε ;

Ε) Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μια συζήτηση σε θορυβώδες περιβάλλον ;

Εάν έχετε απαντήσει ΝΑΙ σε κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε είναι πιθανόν να έχετε κάποιο πρόβλημα ακοής.

Η μειωμένη ακοή δυσχεραίνει την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, οδηγώντας μας σε ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επαφών ,στην περιθωριοποίηση και την απομόνωση. Σε μικρότερες ηλικίες  προκαλεί υστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και στην νοητική ωριμότητα.
Η ακοή είναι μια από τις πέντε αισθήσεις με τις οποίες ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Μας επιτρέπει να κοινωνικοποιηθούμε ,να δουλέψουμε ,να διασκεδάσουμε , μας προειδοποιεί και μας προστατεύει. Μας επιτρέπει να ζήσουμε την ζωή μας στο μέγιστο.
Το πρώτο βήμα για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η έγκυρη διάγνωση από έναν ΩΡΛ ιατρό και εφόσον δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση , τότε η επίσκεψη σε έναν ειδικό ακουοπροσθετιστή είναι απαραίτητη.
Ακουστικά βαρηκοΐας είναι βοηθήματα ακοής υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας , που αποκατασταίνουν την ακοή μέσω ενίσχυσης του φάσματος του ήχου. Κάθε ακουστικό είναι σχεδιασμένο και ρυθμισμένο στις ανάγκες και απαιτήσεις της κάθε πάθησης από ειδικούς ακοοπροσθετιστές  έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο μέγιστος βαθμός αποκατάστασης σε κάθε περίπτωση.
Με τον όρο «Εμβοές» περιγράφεται ιατρικά το βουητό ή «τζιτζίκια» που ακούν πολλοί άνθρωποι στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Αυτοί οι ήχοι δεν προέρχονται από το περιβάλλον και δεν αποτελούν μια νόσο ,άλλα ένα ενοχλητικό σύμπτωμα .Πολλές φορές η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας βοηθά στην ανακούφιση των εμβοών .Ένας λεπτομερής έλεγχος της ακοής είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση και των έλεγχο τους.
Εάν υφίσταται απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά, αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα ,τότε είναι πιθανό να χρειάζεστε δύο ακουστικά βαρηκοΐας. Η χρήση δύο ακουστικών βαρηκοΐας έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κατανόηση των ήχων, την καλύτερη διάκριση ομιλιών σε θορυβώδη περιβάλλον σε σχέση με την χρήση ενός μόνο ακουστικού βοηθήματος.